BUCURESTI – VERNISAJ EXPOZITIE – DIN LUMEA PRESEI ROMANESTI – 191 DE ANI

Preşedintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, a declarat luni, la Cluj, că în ultimile decenii temele de istorie economică au cam fost lăsate deoparte de cercetători, deşi în arhive sunt foarte multe documente cu mărturii despre evoluţiile economice.

„Temele de istorie economică, deşi arhivele noastre gem de mărturii despre economie, au fost lăsate deoparte. Mă bucur că această tradiţie continuă şi că viaţa economică a comunităţilor, în cazul nostru viaţa economică de pe teritoriul de azi al României, este scoasă la lumină. Al doilea lucru este că evoluţia capitalismului în spaţiul românesc are falii şi cercetarea istoriei transilvănene, din cadrul Imperiului habsburgic, când Transilvania făcea parte din Imperiul habsburgic şi apoi din Imperiul austro-ungar, oferă date şi mai numeroase, care rămân necercetate din cauza unor prejudecăţi. Autorii care s-au aplecat asupra acestor lucrări care privesc băncile, bancnotele, monedele, circulaţia banilor şi societăţile pe acţiuni, acţiunile bancare, biletele de valoare, toate acestea trebuie cunoscute, pentru că se vorbeşte de nevoia unei educaţii financiare astăzi, pentru a ne pregăti pentru viitor. Sigur, lucrurile nu mai sunt ca atunci, dar e important să ştim rădăcinile”, a spus Ioan Aurel Pop.

El a participat, la Biblioteca Centrală Universitară (BCU) Cluj, la vernisajul expoziţiei „Acţiuni şi înscrisuri bancare din Transilvania (1880-1940)” şi la lansarea cărţii „Societăţi pe acţiuni româneşti în Austro-Ungaria”, apărută la editura Art Design, autori fiind Alois Weil, Gabriel Căsap, Ioan Chirescu.

Alois Weil a donat BCU Cluj circa 300 de acţiuni vechi, care au fost prezentate în expoziţie.

 

Preluat agerpres.ro